Rokotuksista, pakkorokotuksista, pikkuflunssista, osa 2

Kirjoitin edellisessä tekstissä rokoteasioista, kun minulta kysyttiin Facebookissa, mitä mieltä olen sote-sektorin henkilöstön ”pakkorokotuksista”, kun eduskunta oli hyväksynyt tartuntatautilakiin lisäyksen Covid19-rokotuksista. Eräässä ”rokotekriittisessä” kommentissa nähtiin, ettei koulutuksellani tai kokemustaustallani ole mitään virkaa niin kauan kuin Kokoomus kannattaa pakkorokotuksia. Reaktiona kirjoitin aiheesta vielä tämän jatko-osan, mutta tämä aihe on kaluttu.

Moni mietti, miksi ihmiset levittävät disinformaatiota ja tarkoituksella pyrkivät aiheuttamaan disinformaatiota. Minä arvelen, että tällaiset henkilöt ovat haistaneet markkinaraon, jolla saadaan valtavasti liikennettä omalle sivustolle, ja siten mainostuloja. Kommentin tarkoituksena oli vain jakaa linkki omaan videoon, jolla sitten YouTubesta mainostuloa. Annoin kommentin olla näkyvissä, ja kas, julkaisuni on kerännyt aika paljon näyttöjä Facebookissa, toisin kuin ne julkaisut, joihin ei ole eksynyt antivaxx-porukkaa kommentoimaan.

Niin, ensinnäkään en yksiselitteisesti tue ”pakkorokotuksia”.

Toiseksi, jokainen Kokoomuksessa ajattelee omilla aivoillaan.

Kolmanneksi, olen sairastanut vaikean koronan alkaen 3/2020 ja long covidia siitä asti.

Neljänneksi, olen todella avoimesti kritisoinut THLn toimintaa, mutta kriitiikkini ei perustu disinformaatioon vaan siihen, että THL ei ole pohjannut toimintaansa kansainväliseen tutkimukseen huolellisesti, vaan näyttää ajavan jotain omaa poliittista, sosiaalipoliittista ja/tai epidemiologista agendaansa (eli henkilöstä riippuen), mikä on vaikeuttanut pandemian hallintaa Suomessa, ja mahdollisesti luonut markkinaa disinformaatiolle.

Periaatteessa voin keskustella aiheesta ja olen hyvinkin avoimesti esimerkiksi Twitterissä kertonut. Terveys on kuitenkin yksityisasia, enkä minäkään kerro kaikesta kokemastani kuin ehkä prosentin, loput keskustelut tuuletetaan muutaman tosi läheisen ystävän kanssa.

Tehtäväni ei ole oman kokemukseni kautta ”käännyttää” ketään, joka uskoo koronan olevan pikku flunssa. Voin vakuuttaa, että tämä pandemia ja itse virus on hyvinkin todellinen.

Rokotteet on Suomessa THLn toimesta esitetty jonain hopealuotina sen sijaan, että olisi kerrottu avoimesti ja läpinäkyvästi tieteellistä tietoa ja huomioitu tämä maamme terveysjohtamisessa. Sitä satoa niitämme nyt.

Rokotehan mahdollistaa vasta-aineiden tuotannon ennen virukselle altistumista, ja siten valmistaa immuunipuolustuksen taistelemaan virusta vastaan. Kaikille ei vasta-aineita muodostu (minulle muodostui vain IgM vaste, mutta IgG ei muodostunut koskaan). Kukaan ei voi etukäteen okein tietää, kuuluuko siihen ehkä prosentin osaan jolle vasta-aineita ei muodostu, ja siksi se rokote on kannatettava ottaa, koska on todennäköisempää olla siinä 99% porukassa. DISCLAIMER: Nämä luvut ovat nyt karkeasti heitettyjä, kaivan tutkimuksista myöhemmin oikeita lukuja. Aina jokin vasta-aine muodostuu, vaikka se ei olisikaan tuo IgG jota mitataan.

Rokote siis suojaa ottajaansa, ja työnantajilla joillain aloilla voi olla perusteltu intressi siihen, että minimoidaan riskejä, että heidän koronapotilaita etulinjassa hoitava henkilöstö ei sairastuisi vakavasti ja joutuisi pitkälle sairaslomalle tai jopa työkyvyttömäksi. Kuten aiemmassa koommentissa sanon, ensin pitäisi selvittää mahdollisuus järjestää toinen tehtävä, jos henkilö ei rokotetta halua. Sote-henkilöstöllä on ymmärtääkseni jo nyt monia rokotuksia, jotka on pakko ottaa. Jos ei halua, eikä työnantaja pysty järjestämään vaihtoehtoista työtä, niin sitten se on työpaikanvaihto ja sellaisiin tehtäviin etsiytyminen, jossa rokotesuojalla ei ole merkitystä.

THLn väitteet siitä, että rokotettu ei sairastu ja tartuta ovat pseudotiedettä, mille ei ole perusteita tieteessä, mutta sille on, että rokotetut, tilastollisesti tarkasteltuna, saavat lievemmät oireet. Tilastollisesti tarkoittaa sitä, että on kriteerit joilla määritellään jokin asteikko lievästä vakavaan ja tietystä otoksesta sitten katsotaan lukuja.

Vasemmalla Twitterissä 31.12.2021 bongattu meemi, tekijä tuntematon.

Olen aiemmissa kirjoituksissani mm. Twitterissä kritisoinut sitä, että lievä Suomessa tarkoittaa jotain muuta kuin nuhaa, eikä täällä ole noudatettu arvioinnissa WHOn viisiportaista asteikkoa ollenkaan. Ei myöskään oe tilastoa koronan aiheuttamista pitkäaikaissairauksista ja vaurioista, sillä tutkimuksiin on huolittu alkuun vain sairaalaan joutuneet. Esim. minä en näy tilastossa lainkaan, koska testiin pääsy kiellettin, ja vasta-ainetesti ei kelpaa näyttönä.

Olen jopa pohtinut juristin palkkaamista saadakseni asiallista hoitoa, kun voimat ja into ei riitä siihen valitusten rumbaan mitä pitäisi tehdä – keskittyisin mieluummin positiivisiin ja yhteiskuntaa eteenpäin vieviin asioihin, kuten ehdokkuus ja systeemin kehittäminen.

Mitä PCR-testiin tulee, se on hyvä työkalu, mutta jos työkalua ei osata käyttää, tai ymmärretä mitä sillä voi tehdä tai ei voi, niin ongelmia tulee. Suomessa ei ihan osata. Tästä tulossa tarkempaa juttua. Oma potilaskertomukseni on näitä täynnä ja kirjoitan niistä aikanaan kun ehdin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi hyödytön. Ei kenenkään ole pakko PCR-testiin mennä, mutta jos sitten saa long covidin, on se erittäin hankala tilanne yrittää asiaa todistaa, mieli muuttuu kyllä kun koko elämä alkaa hajota alta, ja pääsee testaamaan miten suomalainen turvaverkko toimii.

Nyt kuitenkin vaalien aikataulu on tosi tiukka ja on keskityttävä siihen, että saisin ihmisiä Länsi-Uusimaalla tuekseni asioita muuttamaan ja lähtemään vaaliuurnille kirjoittamaan lappuun 128. Myöhemmin sitten kirjoitan näitä minkä ehdin ja oireiltani jaksan.

Ja vastauksena toiselle kommentoijalle, joka ihmetteli, miksi kommenttien pitää olla niin ilkeitä, ja painotti koulutustaustan ja pätevyyden merkitystä olennaisena ehdokasta kuvaavana tietona, vastasin näin:

Nämä kommentit nyt vain on keino jakaa noita omia linkkejä. Mainostin tätä julkaisua kokeeksi, kun en ole ennen mainostanut, ja algoritmi piilottaa ihan kaiken mitä ei ole mainostettu. Facebook ei jostain syystä kohdentanut mainontaa haluamalleni alueelle ja kohdejoukkoon, vaan mainos näkyi ympäri Suomea.

Antaa kansan syvien rivien puhua. Usein kun saa purkaa pahan olon ensin pois, voi päästä lähemmäksi itse asiaa. Nämä ovat sote-vaalit, ja nämä kommentit (Facebookissa) omalla tavallaan kertovat siitä, että kaikki eivät voi hyvin. Sillekin tarvitsisi tehdä jotain.

%d bloggaajaa tykkää tästä: