HSLn hallitus hyväksyi 14.1.2025 kokouksessa Helsingin seudun liikenteen liikennöintisuunnitelman (LISU) vuosille 2025-2026. Suunnitelman yksityiskohtiin perehdyimme iltakoulussa luonnosversion pohjalta jo aiemmin.
Liikennöintisuunnitelma laaditaan vuosittain, ja se sisältää keskeisimmät toteutettavat muutokset tulevan kesäliikenteen alusta sitä seuraavan talviliikenteen loppuun.
Tuoreessa suunnitelmassa konkretisoituu vihdoin useampi kehityskohde, joita olen koko kauden nostanut tärkeinä teemoina esiin HSLn hallituksen ja johtoryhmän työskentelyssä. Kauden 2021-2025 HSL-hallitus on ohjannut kehittämistä kuntayhtymässä aiempaa ketterämpään suuntaan – varsinkin Vesa Silfverin aloitettua vt toimitusjohtajan tehtävässä noin vuosi sitten.
HSL kehittää nykyistä palvelutarjontaa kokeilevan kehittämisen periaatteella: tehdään pieniä muutoksia tai määräaikaisia kokeiluja, ja seurataan niiden onnistumista monin eri mittarein. Jos kokeilu osoittautuu toimivaksi, sitä voidaan laajentaa tai määräaikaisesta kokeilusta kehittää pysyvä ratkaisu. Lisäksi muutokset pyritään aina kohdistamaan sinne, missä tarve on ilmeisin.
Ensivaikutelman perusteella muutokset saattavat lukijasta tuntua aluksi vaatimattomilta. Mielelläni näkisin muutokset hieman laajemmassa mittakaavassa (enemmän vuoroja), minkä jo ilmaisin myös HSLn suuntaan… Tietenkin HSLn suuntaan ilmaisemani tarpeet ja toiveet ovat olleet enemmän, mutta olen iloinen siitä, että laajempi alueellinen tarkastelu on tehty ja bussiliikenteen kehittäminen on ylipäätään saatu alkuun.
Palvelukehityksen näkökulmasta pienet muutokset ovat kuitenkin järkevin tapa edetä. Silloin kehittämisen riskit ja kustannukset pysyvät hallinnassa, ja saadaan kerättyä tärkeää dataa, jonka perusteella päätetään jatkotoimenpiteistä. Tässä kehittäminen on pystytty toteuttamaan niin, ettei se lisää kunnan HSL-kustannuksia.
Vaikuttavuuden kannalta olennaista on löytää oikeisiin haasteisiin toimivia – mutta samalla resurssitehokkaita – ratkaisuja. Odotan muutoksista konkreettisia hyötyjä, koska ne kohdistuvat monien kuntalaisten arkeen vaikuttaviin ongelmiin. Lisäksi muutokset ovat askel siihen suuntaan, mihin joukkoliikenteen mielestäni tulevaisuudessa tulisi kehittyä Kirkkonummella ja sen lähialueilla.
Konkreettisena parannuksena nostan esiin ensinnäkin sen, että LISUn 2025-2026 linjamuutoksilla pyritään lyhentämään koululaisten pitkiä odotusaikoja koululla. Koulupäivistä bussimatkoineen on muodostunut kohtuuttoman pitkiä monille koululaisille. Ongelma on ollut huomattava erityisesti osalla Winellskan oppilaista, sillä ruotsinkielisen yläasteen oppilaat tulevat koko kunnan alueelta (myös Siuntiosta).
Linjaston tarkastelu tästä näkökulmasta on ollut ajankohtaista juuri nyt useammasta syystä. Koululaisliikenteen kokonaisuutta tarkasteltiin tarkemmin Wiggen koulukeskuksen pian valmistuessa. Lisäksi Siuntion puolella karsitaan vajaakäytöllä olevia linjoja ja huomioidaan Kirkkonummelle suuntautuva koululaisliikenne, jolle on kysyntää.
Toinen minulle tärkeä teema on ollut yhteyksien parantaminen Pohjois-Kirkkonummelta Länsiväylän liikennekäytävään ja Etelä-Espoon suuntaan. Yhteyksissä on ollut keskeisenä Rantarata tehokkaana väylänä. Vaikka yhteyksiä Länsimetroon on ollut tarjolla eteläisellä Kirkkonummella, Veikkolasta ja muualta Pohjois-Kirkkonummelta katsoen Länsiväylän varrella olevien kohteiden saavutettavuus julkisilla on… no, sitä ei käytännössä ole ollut.
Seudulliset linjat ovat ikään kuin jämähtäneet aikaan, jolloin kohteena oli Helsinki, ja sinne liikuttiin Turunväylää, Länsiväylää tai Rantarataa pitkin. Länsimetro on kiihdyttänyt Etelä-Espoon kaupunkikehittämistä, ja sen varrella on paitsi työpaikkakeskittymiä, myös oppilaitoksia ja korkeakouluja. Espoossa on alueita, joita pitää ajatella enemmän matkakohteena, ei läpikulkureittinä Helsinkiin.
Nykyisin koululaisten matkustustarvetta Veikkolasta Gesterbynkaaren kouluihin
palvelee linja 908. Sen käyttäjillä on yli puolen tunnin odotus klo 8:n tunneilla alkaviin oppitunteihin Gesterbyn alueen kouluissa. Linjan 908 aikataulussa ei ole koulusidonnaisuksien vuoksi liikkumavaraa.
Syysliikenteen alkaessa HSL perustaa linjan 174Z Veikkolan Kaislammelta Evitskogin,
Volsin, Gesterbyn ja Tolsan kautta Matinkylään. Linjalla liikennöidään arkiaamuisin yksi lähtö suunnassa Kaislampi – Matinkylä, jolla tarjotaan yhteyksiä erityisesti aamun koulumatkojen tarpeisiin Veikkolan, Volsin ja Evitskogin suunnalta Gesterbyn alueen kouluihin. Uusi lähtö korvaa vastaavan linjan 1712 lähdön Neidonkallion ja Matinkylän välillä.
Odotusaika Gesterbynkaaren kouluihin Veikkolan suunnasta matkustavilla pienenee huomattavasti. Vastaavasti yksittäinen aamun 171Z lähtö Kirkkonummen matkakeskukselta sekä päällekkäiseksi jäävä klo 908:n lähtö 6.30 Kaislammelta poistuvat.
Otteita HSLn Liikennöintisuunnitelman 2025-2026 luonnosversiosta
Kirkkonummen bussiliikenteen kehittäminen – 174Z, 175K, 901B, 902(K) ja 905
”Perustetaan syysliikenteen alkaessa linja 174Z Veikkolan Kaislammelta Evitskogin,
Volsin, Gesterbyn ja Tolsan kautta Matinkylään.
- Linjalla liikennöidään arkiaamuisin yksi lähtö suunnassa Kaislampi – Matinkylä.
- Linjalla tarjotaan yhteyksiä erityisesti aamun koulumatkojen tarpeisiin Veikkolan, Volsin ja Evitskogin suunnalta Gesterbyn alueen kouluihin.
- Uusi lähtö korvaa vastaavan linjan 1712 lähdön Neidonkallion ja Matinkylän välillä.”
Perustetaan K-variantti linjalle 175 Luomasta Masalan ja Sarvvikin kautta Matinky-
lään.
- Linjalla liikennöidään arkiaamuisin suunnassa Luoma-Matinkylä yksi lähtö, joka korvaa nykyisen linjan 175 lähdön.
- K-lähdöllä tarjotaan Luomasta vaihdollinen yhteys Gesterbyn uuden Wigge-koulukeskuksen ruotsinkielisen yläkoulun Winellskan aamukahdeksalta alkaville tunneille.
- Samalla saadaan tarjottua koko Masalan alueelta yhteys Matinkylään ja metrolle vilkkaimman aamuruuhkan aikoihin.
Perustetaan linjalle 901 perusreittiä lyhyempi B-variantti Gesterbynkaarelta Länsi-
väylää pitkin Hirsalaan.
- Linjalla liikennöidään Kirkkonummen kunnan koulupäivinä iltapäivisin yksi lähtö suunnassa Gesterbynkaari-Hirsala.
- Linjan reitti välillä Gesterbynkaari-Hirsala on sama kuin nykyinen 901K:n reitti tällä välillä.
- Linjalla tarjotaan yhteys Gesterbyn uuden Wigge-koulukeskuksen ruotsinkielisen yläkoulun Winellskan klo 14 päättyviltä tunneilta Hirsalaan.
Nykyinen Porkkalasta Pikkalan tehtaalle kulkeva linja 902 jaetaan kahtia siten, että
Kirkkonummen matkakeskuksen ja Porkkalan väliä palvelee jatkossa linja 902(K)
reitillä Porkkala (-Heikkilä-Gesterbynkaari)-Kirkkonummi. Suluissa K-variantin reitti.
Kirkkonummen matkakeskuksen ja Pikkalan välille perustetaan uusi linja 905, joka
ajaa reittiä Kirkkonummen matkakeskus-Överby-Pikkala, Kaapelitie. Reittimuutos
toteutetaan kesäliikenteen alkaessa 2.6.2025.
Espoon pohjoisosien linjasto tarkastelun kohteena – 243V
Espoon pohjoisosissa on meneillään linjaston tarkastelu, jossa hiljaisempia vuoroja lopetetaan. Tällä tavoitellaan mittavia säästöjä vuositasolla. Tarkastelu keskittyy Nuuksion, Kalajärven, Niipperin ja Pitkäjärven alueisiin.
Tarkastelussa mukana olevien joukossa on kuitenkin listattu linja 243V, joka kulkee Veikkolan Välipurontien ja Espoon keskuksen välillä. Tarkempaa tietoa toistaiseksi ei ole, tuleeko linjaan muutoksia. HSL kuitenkin kertoo, että linjastoa karsitaan pääosin ruuhka-aikojen ulkopuolelta.
Sairaaloiden työmatkayhteyksien toteutuminen huomioidaan suunnittelussa, eikä koululaisia palveleviin vuoroihin suunnitella muutoksia. HSL on kartoittanut kysyntää asiakaskyselyn perusteella lokakuussa 2024 käynnistyneillä aluekohtaisilla kyselyissä.
Siuntion ja Kirkkonummen välinen linjasto – 181K, 182A, 182K
Linjastosuunnitelman mukaan yksittäisten vuorojen lähtöaikoja ja reittitunnuksia tarkastellaan, jotta kokonaisuus olisi matkustajille selkeämpi, ja tarjontaa saataisiin kohdennettua niihin aikoihin, kun matkustustarvetta on:
”Siuntion ja Kirkkonummen välisillä linjoilla 181(K) sekä 182CA) toteutetaan pienimuotoisia reitti-, vuoro-, ja aikataulumuutoksia.
- Muutosten myötä tarjonta linjoilla 181 ja 182(A) kasvaa hieman nykyisestä.
- Linjalta 181 poistuu K-variantti, sillä linjan 912 K-vuorot korvaavat jatkossa koulumatkayhteydet Ekebyntieltä Siuntion kuntakeskukseen.
- Linjalle 182 perustetaan kesäliikenteen alkaessa 2.6.2025 uusi reittivariantti 182K, joka ajaa arkipäivien aikataulussa yksittäisen lähdön aamuisin reitillä Siuntio Matkahuolto – Pikkala (Nordic Aluminium) – Munkinmäki – Kirkkonummi matkakeskus, tarjoten työmatkayhteyden Siuntiosta Pikkalan tehtaalle klo 7:ksi.”
Osalla vuoroista reitti, lähdön aikataulu tai linjatunnus muuttuu hieman nykyisestä. Muutosten myötä linjat 181-182 tarjoavat yhdessä Siuntion uusien linjojen 183 ja 184 kanssa nykyistä kattavammat yhteydet Siuntion ja Kirkkonummen välillä ja parantavat koulumatkayhteyksiä Kirkkonummen ja Siuntion
välillä iltapäivisin.
Kommentit