VAALIKONE #4: Jos rahat meinaavat loppua, nostetaanko veroja vai karsitaanko palveluita?

Käsittelen tässä Vaalikone-tunnisteella merkityssä julkaisujen sarjassa eri vaalikoneisiin hyvinvointialuevaaleissa 2022 antamiani vastauksia ja niiden perusteluja.


Almamedian vaalikoneessa neljäs väite oli muotoiltu näin:

Väite: Jos rahat meinaavat loppua, mieluummin nostetaan veroja kuin karsitaan palveluita.

Vastaukseni: Eri mieltä

Alma median vaalikone

Tässä on tyypillinen keinotekoinen vastakkainasettelu, jota vaalikoneet ja media harrastavat. Järjestelmää tulee kehittää niin, että se on taloudellisesti kestävällä pohjalla. Palvelu ei ole mikään musta laatikko, jonka sisällä mihinkään ei voi kajota, ja jota ei voisi kehittää. Päin vastoin, ja koska itselläni on palvelujen kehityksestä erityisosaamista, olen näihin talkoisiin lähtenyt mukaan.

Toiminnassa on paljon kehittämisen varaa. Mitä virtaviivaisempi ja lyhyempi prosessi, sitä edullisemmaksi se tulee. Aloitetaan karsimalla välivaiheet, jotka eivät luo arvoa lopputuloksen saavuttamisen kannalta.

On todella tärkeää, että hyvinvointialueen valtuustoon valitaan terveydenhuollon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen ammattilaisten lisäksi myös muilta aloita tulevia asiantuntijoita, koska toimintaa pitää pystyä katsomaan myös kriittisesti. Nythän on vuosikymmeniä kehitetty niin, että rakenteet ja käytännöt otetaan annettuna, vaikka nykyään olisi jo mahdollista tehdä asiat toisin.

Omat kokemukseni varsinkin parin viime vuoden ajalta ovat osoittaneet, että terveydenhuollossa on paljon ns. alhaalla riippuvia kypsiä hedelmiä, eli helppoja kehityskohteita ja pieniä mutta edullisia toimenpiteitä, joista voisi aloittaa. Tällainen kehittäminen tyypillisesti parantaa sekä henkilöstön että asiakkaiden tyytyväisyyttä. Käsittelen näitä yksityiskohtaisemmin blogikirjoituksissani myöhemmin.